italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

Kategóriák
italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

  • Kategóriák
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
  • Rendezvények
  • Blog
  • Kövess minket Facebookkon!
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
A Gönci Barack pálinka

A Gönci Barack pálinka

A gönci barackpálinka alapanyaga a kajszibarack.
A kajszibaracknak hibátlannak kell lenni, nem szabad, hogy romlandó legyen, idegen anyagmentes és kellően érett legyen.

2019.11.13 10:15

Gönci barackpálinka

 

A gönci barackpálinka eredetvédett magyar pálinka. Világos színű, határozottan kajszi illatú, telt, jellegzetes zamatú ital. Ízéhez a Gönc környékén termett sárgabarack szolgál alapul.

A 29.század elején, 1895-ben még csak kevés gyümölcsfa került ültetésre Gönc környékén. Inkább a szőlő termesztéssel, bor készítéssel foglalkoztak az emberek. 1965 környékén elkezdődött egy jövedelmezőbb kertkultúra, ami hatására a területek nagyobb részét gyümölcsfákkal ültették be. Emiatt a bortermesztés háttérbe szorult. A gyümölcstermesztés folyamatosan erősödött, helyben létrehozott faiskolákkal is.  A zamatvilágnak, gondos gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően, napjainkban már a hungarikumok közé tartozik a gönci pálinka.

A Magyar Köztársaság egyik törvénye kimondja, hogy csak olyan speciális eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, melyet Magyarországon termesztett gyümölcsből készítenek. Valamint a cefrézést, párlást és érlelést is Magyarországon végzik.

A gönci pálinkát az úgynevezett gönci termelés körzetben készítik. Azért is eredetvédett, mert ez a törvény kimondja, hogy ezt a pálinkát csakis, kizárólag Göncön lehet készíteni.

A gönci barackpálinka alapanyaga a kajszibarack. Itt elsősorban a magyar kajszit termesztik. De emellett található még olyan is például:

Ceglédi bíborkajszi, Pannónia….

A kajszibaracknak hibátlannak kell lenni, nem szabad, hogy romlandó legyen, idegen anyagmentes és kellően érett legyen.

Mi a titka a gönci barackpálinka kiváló minőségének?

  • klimatizáció
  • kiváló alapanyag
  • hagyományőrzés
  • technológia szigorú betartása

Magyar kajszi méretei:

közepes méretű, gömbölyű, narancssárga színű, lédús.

Gönci magyar kajszi:

kicsivel nagyobb méretű, mint a magyar kajszi.

Ceglédi bíborkajszi:

nagy méretű, megnyúlt, oldalról kissé lapos, héja világosabb, mint a magyar kajszinak. Viszont ugyanolyan lédús és ízletes.

Pannónia kajszi:

közepes méretű, gömbölyű, savasabb, mint a magyar kajszi.

A gönci pálinkafőzde közel 50 éve működik, Göncruszkán.

A főzőmester:

Léport István, 50 éve dolgozik a barackosban és 30 éve a főzdében.

Göncön született és itt is nőtt fel. Szinte belecseppent a gyümölcs termesztésébe és értékesítésébe.

Gyermekként ő is szedte a barackot.  8 éven keresztül vezette a helyi termelőszövetkezetet.

Érdekelte a pálinkafőzés.  Elkezdett segédként dolgozni a főzdében, az akkori főzőmester mellett. Majd 1990-ben őt kérték fel a főzde vezetőjének.

 

Vissza



  • Rólunk
  • Garancia feltételek
  • Impresszum
  • Panaszkezelés
    Információk
    • Általános szerződési feltételek
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Fizetés
    • Szállítás
    • Elérhetőségek
    Italcenter.hu
    • 4440 Tiszavasvári, Gombás u. 6.
    • +36 (70) 603 9819
    • info@italcenter.hu
    • facebook

    • pinterest

    • instagram

    Extra információk
    • Belépés
    • Regisztráció
    • Profilom
    • Kosár
    • Kedvenceim
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
    • Rendezvények
    • Blog
    • Kövess minket Facebookkon!
    Belépés
    Regisztráció