
A Gönci Barack pálinka
A gönci barackpálinka alapanyaga a kajszibarack.
A kajszibaracknak hibátlannak kell lenni, nem szabad, hogy romlandó legyen, idegen anyagmentes és kellően érett legyen.
Gönci barackpálinka
A gönci barackpálinka eredetvédett magyar pálinka. Világos színű, határozottan kajszi illatú, telt, jellegzetes zamatú ital. Ízéhez a Gönc környékén termett sárgabarack szolgál alapul.
A 29.század elején, 1895-ben még csak kevés gyümölcsfa került ültetésre Gönc környékén. Inkább a szőlő termesztéssel, bor készítéssel foglalkoztak az emberek. 1965 környékén elkezdődött egy jövedelmezőbb kertkultúra, ami hatására a területek nagyobb részét gyümölcsfákkal ültették be. Emiatt a bortermesztés háttérbe szorult. A gyümölcstermesztés folyamatosan erősödött, helyben létrehozott faiskolákkal is. A zamatvilágnak, gondos gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően, napjainkban már a hungarikumok közé tartozik a gönci pálinka.
A Magyar Köztársaság egyik törvénye kimondja, hogy csak olyan speciális eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, melyet Magyarországon termesztett gyümölcsből készítenek. Valamint a cefrézést, párlást és érlelést is Magyarországon végzik.
A gönci pálinkát az úgynevezett gönci termelés körzetben készítik. Azért is eredetvédett, mert ez a törvény kimondja, hogy ezt a pálinkát csakis, kizárólag Göncön lehet készíteni.
A gönci barackpálinka alapanyaga a kajszibarack. Itt elsősorban a magyar kajszit termesztik. De emellett található még olyan is például:
Ceglédi bíborkajszi, Pannónia….
A kajszibaracknak hibátlannak kell lenni, nem szabad, hogy romlandó legyen, idegen anyagmentes és kellően érett legyen.
Mi a titka a gönci barackpálinka kiváló minőségének?
- klimatizáció
- kiváló alapanyag
- hagyományőrzés
- technológia szigorú betartása
Magyar kajszi méretei:
közepes méretű, gömbölyű, narancssárga színű, lédús.
Gönci magyar kajszi:
kicsivel nagyobb méretű, mint a magyar kajszi.
Ceglédi bíborkajszi:
nagy méretű, megnyúlt, oldalról kissé lapos, héja világosabb, mint a magyar kajszinak. Viszont ugyanolyan lédús és ízletes.
Pannónia kajszi:
közepes méretű, gömbölyű, savasabb, mint a magyar kajszi.
A gönci pálinkafőzde közel 50 éve működik, Göncruszkán.
A főzőmester:
Léport István, 50 éve dolgozik a barackosban és 30 éve a főzdében.
Göncön született és itt is nőtt fel. Szinte belecseppent a gyümölcs termesztésébe és értékesítésébe.
Gyermekként ő is szedte a barackot. 8 éven keresztül vezette a helyi termelőszövetkezetet.
Érdekelte a pálinkafőzés. Elkezdett segédként dolgozni a főzdében, az akkori főzőmester mellett. Majd 1990-ben őt kérték fel a főzde vezetőjének.