
Borban az igazság , borban a vigasz
A szőlő fürtjeinek kipréselt levéből keletkezik
A bor
A szőlő fürtjeinek kipréselt levéből keletkezik, alkoholos erjedés útján.
A boroknak különböző fajtái vannak:
Például különböző gyümölcsökből készült gyümölcsborok.
Habzóborok. Borokból készítenek különböző pezsgőféléket. Az ember legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát. A Biblia szerint az első szőlőt Noé ültette el és készített belőle részegítő bort. A szőlőtermesztésnél a mennyiséget és a minőséget nagyban befolyásolja a csapadék mennyisége és a napsütéses órák száma. A csapadék a mennyiségre van nagy hatással. A napsütés pedig a mustra, sajtoláskor.
Magyarországon általában szeptemberben és októberben szüretelnek, amikor a szőlő már teljesen megérett. Mert a must cukortartalma nagyban befolyásolja a bor minőségét.
A szakértők megkülönböztetnek óvilági stílusú és újvilági stílusú borokat. Az európai országok borászatát általában az óvilági stílusúhoz szokták sorolni. Az újvilágiéhoz pedig
az Egyesült Államok, Dél Afrika, Ausztrália borászata tartozik.
Magyarországon található borok fajtái:
Az éghajlatnak és a tagolt tájaknak köszönhetően, Magyarországon szinte az összes borstílus megtalálható.
Ilyenek például: Aszú, Esszencia, Bikavér, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Kékfrankos, Merlot, Olaszrizling, Szürkebarát, Varga borok, Tokaji aszú és még sorolhatnánk.
A borászat egy olyan tudományág, amely a borok előállítását, kezelését, fejlődését, a szőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, borkultúrát foglalja magában.
Magyarországon a borászati oktatásról írásos emlékek az 1700 as évek végétől vannak.
Manapság már borakadémiára is beíratkozhatnak az érdeklődők. Ahol különböző modulokból épül fel a tanfolyam.
-Kóstolási ismeretek
-Bor és étel párosítás
-Legfontosabb borstílusok
-A borválasztás szempontjai
A borokat különbözőképpen tudjuk csoportosítani:
Készítési eljárásai szerint, vannak:
aszúbor, cuvée, jégbor, pezsgő, egyszerű fajbor.
Szín szerint:
fehér, rosé, siller, vörös.
Cukortartalom szerint:
Száraz, félszáraz, félédes, édes.
A boroknál nagyon fontos a tárolás,mivel a bor élő anyag. A bornak van úgynevezett életgörbéje. Érik, eléri a csúcsát, majd visszaindul a lejtőn. Ha helytelenül van tárolva a bor, ez a folyamat felgyorsul. A legfontosabb a hőmérséklet, állandó hűvös helyen érdemes tárolni. Az ideális a 15 fok.