italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

Kategóriák
italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

  • Kategóriák
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
  • Rendezvények
  • Blog
  • Kövess minket Facebookkon!
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Pezsgő ismeretek

Pezsgő ismeretek

Az első pezsgőt 1670-1715 között készítette, Reims közelében, dom Pierre Pérignon.

2020.11.06 10:16

Pezsgő

A pezsgő egy borszármazék, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. A házilag készített pezsgő alapborokat, élesztővel és cukorral vegyítik, amely természetes erjesztési folyamat hatására szénsavassá válik. Az első pezsgőt 1670-1715 között készítette, Reims közelében, dom Pierre Pérignon. Az elkészítés módját sokáig titokban tartotta. De a 19.században már Európa szerte készítettek pezsgőt. Pierre Pérignon parafa dugóval zárta le a borosüveget. Jól záró, hosszú fadugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjedő bort kóstolt. Megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort, ezért lecserélte azt egy parafából készültre.

Magyarországon elsőként Barkóczi Rosti Lajos , sümegi lakos folytatott kísérleteket, pezsgő készítéssel kapcsolatban. Aki a francia Champagne vidéken tanulmányozta a pezsgő készítést. A pezsgő szavunkat, gróf Széchenyi István alkotta. Az első magyar pezsgőgyárat, Fischer János és dr. Schönbauer Mihály orvos alapította, Pozsonyban, 1825-ben. 1840-re elérték az évi 10000 palackot. 1867-ben a párizsi kiállításon bronz medáliát nyertek a pezsgőjükkel.

A pezsgő erősen savas borból készül, a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.

Cukortartalom jelölése a pezsgőkön:

  • brut nature

  • extra brut

  • brut


 

Pezsgő fajták:

Kreinbacher Brut Classic

Möet

Demeter Zoltán Brut Nature

Légli Riseling Sec

Dom Perignon

Vissza



  • Rólunk
  • Garancia feltételek
  • Impresszum
  • Panaszkezelés
    Információk
    • Általános szerződési feltételek
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Fizetés
    • Szállítás
    • Elérhetőségek
    Italcenter.hu
    • 4440 Tiszavasvári, Gombás u. 6.
    • +36 (70) 603 9819
    • info@italcenter.hu
    • facebook

    • pinterest

    • instagram

    Extra információk
    • Belépés
    • Regisztráció
    • Profilom
    • Kosár
    • Kedvenceim
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
    • Rendezvények
    • Blog
    • Kövess minket Facebookkon!
    Belépés
    Regisztráció