italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

Kategóriák
italcenter - Minőségi italok webáruháza. Rendelj italt online

Kérdése van? +36 (70) 603 9819

  • Kategóriák
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
  • Rendezvények
  • Blog
  • Kövess minket Facebookkon!
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
por favor consigue un tquila

por favor consigue un tquila

A Tequila mexikói eredetű égetett szesz

2019.09.26 10:13

A Tequila mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agave nevű növény, tövéből  erjesztenek és párolnak. Ez a növény magas cukortartalma miatt alkalmas többféle alkohol előállítására is.

Nevét Mexikó egyik településéről, Tequiláról kapta.

A mexikói törvények értelmében Tequila csak néhány államban állítható elő.

A tequila elnevezést nemzetközi egyezményben is rögzítették, eredetvédelmet kapott.

Így például az Egyesült Államokban vagy az Európai unióban is kizárólag csak azok a tequilák forgalmazhatóak, amelyeket Mexikóban állítanak elő.

Érlelés szerint több fajtáját különböztetjük meg:

-blanco vagy plata  (érleletlen vagy ízesítetlen)

-joven vagy oro  (érleletlen és érlelet tequila keveréke)

-reposado (pihentetett, minimum két hónapig, maximum egy évig tölgyfahordóban)

-anejo (érlelt, legalább egy évig érlelik, 600 literese tölgyfahordóban)

-extra anejo ( legfeljebb 3 évig érlelik, 600 literes tölgyfahordóban)

A tequila ízét és színét 4 különböző természetes adalékkal javíthatjuk.

Például: karamellel, tölgyfakivonattal, fruktózsziruppal vagy glicerinnel.

A tequilát Mexikóban mindenféle kísérő ital nélkül isszák,a régi hagyománynak megfelelően. A világ más részén általában sóval és lime-mal isszák, valahol a lime helyett citromot használnak. A sót először a kézre szórják, aztán megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet citromot vagy limeot.  Ez a fogyasztási szokás csak a silver tequilára vonatkozik.

A goldnál is ez az ivás menete, csak ott a sót és citromot/limeot felváltja a narancs és a fahéj.

A tequila készítése:

Első lépésként a kék agave növényt learatják, majd az erre szakosodott emberek eltávolítják a leveleiket.

Majd a növény megtisztított tövét hőkezelésnek vetik alá, hogy kinyerjék belőle a cukrot. Általában hagyományosan kemencébe rakják 48 órára. Ez a folyamat az egyik fő befolyásolója a tequila ízének. Fontos a megfelelő hőmérséklet.

Majd a növényt apróra darabolják, kinyerik belőle a cukorban gazdag levét. Mindezt víznyomásos módszerrel készítik.

A cukrokat alkohollá rozsdamentes tartályokban állítják elő.(ez az úgynevezett must). Ehhez az anyaghoz vizet, élesztőt és tápanyagot adnak. A hőmérséklet itt is egy nagyon fontos tényező.

Az utolsó lépcsőfok a tequila lepárlása, melyet acél illetve rézüstökben végzik. Az utópárlatot a következő adag musthoz hozzáadják.

A tequila ezután kerülhet palackba, érlelten vagy érleletlenül.

Amiről fentebb már szó volt.

Vissza



  • Rólunk
  • Garancia feltételek
  • Impresszum
  • Panaszkezelés
    Információk
    • Általános szerződési feltételek
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Fizetés
    • Szállítás
    • Elérhetőségek
    Italcenter.hu
    • 4440 Tiszavasvári, Gombás u. 6.
    • +36 (70) 603 9819
    • info@italcenter.hu
    • facebook

    • pinterest

    • instagram

    Extra információk
    • Belépés
    • Regisztráció
    • Profilom
    • Kosár
    • Kedvenceim
    • Brandy, Cognac, Armagnac, Ararat, Pisco
    • Calvados
    • Ouzo, Sambuca, Ánizs, Raki
    • Gin, Genever
    • Koktél: fűszer, bittercsepp, szirup
    • Pezsgő, Prosecco, Champagne
    • Gyümölcspárlat, Pálinka, Grappa, Akvavit
    • Tequila, Mezcal
    • Vermut, Aperitif, Sherry
    • Tonik, Gyömbérsör, Üdítő
    • Kiegészítők, pohár, shaker
    • Absinth, Absinthe
    • Bor, Sake, Soju
    • Vodka
    • Rum, Cachaca
    • Keserűk, Likőrök
    • Whisky
    • Rendezvények
    • Blog
    • Kövess minket Facebookkon!
    Belépés
    Regisztráció