
Tengerészek vakmerészek...
A cukornád gyermeke
A rum egy égetett szesz, amely a cukornád levéből vagy a nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból készül, erjesztéssel vagy lepárlással. Az első rumlepárlás a 17.században történt. Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák jöttek arra rá, hogy a melaszból alkoholt lehet készíteni. Ezek után többféle alkoholos italt is állítottak elő. A hagyományok szerint a rum Barbadosról származik.A melaszból nyert párlatot is, mint akár a cognacot is, tölgyfahordóban érlelik. Az olyan rumokat, amelyeket éveken keresztül érlelnek, mint akár a tequilát is „ron anejo”-nak vagy „ron viejo”-nak nevezik.A világ rumtermelésének legnagyobb részét Latin Amerika és a Karib térség teszi ki.
Nagyobb rumtermelő országok:
Dominika Köztársaság, Kolumbia, Jamaica, Saint Lucia, Barbados.
A sötét színű rumokat általában önmagukban fogyasztják az emberek. A felsőkategóriás rumokhoz sem szoktak semmilyen kisérőt inni. Akárcsak a különleges, prémium kategóriás whiskyhez sem. A rum is annál ízletesebb, minél több évig érlelik a tölgyfahordókban. A könnyű rumokat akár koktélokba is beletehetik vagy a konyhában is lehet használni, különféle sütemények elkészítéséhez.A cukornádszirupból erjesztett alkoholtartalmú italok az ókori Indiából vagy Kínából erednek.Amint kifejlesztették a tökéletes rumot, nagyon hamar elterjedt Amerikában is. Egyre nőtt az igény, ezért megalakult az első rumfőzde.A rumkészítésnek, ellenkezőleg a tequilához képest, nincsenek általánosan elfogadott szabályai valamint levédett készítési eljárásai.Eltérőek a szeszfokaik, az érleléseik, az elnevezéseik.
Különböző országokban, különböző szeszfokai vannak a rumoknak.
Pl.:
Kolumbiában 50%
Barbados 50% feletti
A rumoknak többféle fajtája is létezik:
Pl.:
fehér rum: főképp koktélokhoz használják.
arany rum: tölgyfahordóban érlelik, több éven át, karamellel színezik.
fekete rum: aromás fajta, minimum 5, de 7-12 évig is érlelhetik.